Kira kontratlarında nelere dikkat etmeliyiz?

Kira kontratları Mal sahibi ile kiracı arasındaki alacak verecek haklarını düzenleyen bir sözleşme niteliğindedir.

Bu tür sözleşmelerde karşılıklı haklar yazılıdır. Ancak bir çok mal sahibinin kiracıları ile yaşadığı problemler genellikle kiraların ödenmemesinden kaynaklı şeylerdir.

Bu durumda kalan bir malik yasal sürece başvurduğunda maalesef süreç uzamaktadır.

Bu sebeple kiracının edimlerini yerine getirememesinden kaynaklı aksamalar yaşaması durumunda mal sahibini tatmin edici bir taahhütte bulunması gerekir.

Bu taahhütün adı TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİDİR.

Birçaok mal sahibi ve emlak şirketleri bu evrağı kiralama aşamasında kiracıdan almasına rağmen yapılan usul hataları sebebi ile bu evrak hiç bir işe yaramamaktadır .

Kanunun tahliye taahhütüne bakış açısı kiralama yapan kişinin kendi rızası ile herhangi bir etki altında kalmadan bu evrağı vermesidir.

Ancak mahkemelere intikal eden davalarda bir çok kiracı kötü niyetli olarak bu evrağı imzalamasam evi kiralamayacaklardı beyanı vermektedir.

Bu sebeple mecbur kalarak imzalıyoruz dediğinden evrak birçok mahkeme kararında geçersiz olarak görülmektedir.

Bu engeli ortadan kaldırmak için Kiralama yapılan tarihten örneğin 1 hafta yada 1 ay sonra bu evrağın alınması gerekiyor.

Fakat anahtarı kiracıya teslim ettikten sonra bir çok kiracı bu evrağı imzalamak ve vermek konusunda maalesef negatif davranıyor .

Bu konudan dolayı bizim tavsiyemiz kira kontratı yaptığınız günden en 1 hafta evel kira kontratı yapmanızdır.

Yani, bir hafta önceki tarihi kira kontratına yazdıktan sonra kiracıyla notere giderek o günkü tarihe bir TAHLİYE TAAHHÜTÜ almanızdır .

Bu şekilde kira kontratı yaptıktan 1 hafta sonrasında tahliye taahhütünü almış olursunuz.

Bu şekilde TAHLİYE TAAHHÜTÜ aldığınız için;

Mülkiyet hakkı korunması gereken mal sahiplerinin kötü niyetli kiracılar sebebi ile yaşamış olduğu hak kaybının önüne geçilecektir.

Bu içerik 10 Nisan 2020 tarihinde yayınlandı.